Guvernul a aprobat proiectul de lege privind venitul minim garantat


Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, a anuntat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.

a€˛Acest proiect de lege are in vedere, in primul rand, preluarea platii venitului minim garantat de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in locul primariilor, in baza unor anchete sociale care se refera la venitul minim, precum si la activele pe care aceste persoane le au in proprietatea€¯, a declarat ministrul Mihai Seitan.

De asemenea, actul normativ mentine obligativitatea prestarii orelor de lucru in folosul comunitatii pentru beneficiarii acestui ajutor social.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege include masuri suplimentare de sanctionare atat a persoanelor care nu declara schimbarile care au intervenit in activitatea si veniturile lor, precum si a primarilor sau secretarilor primariilor in cazul in care acestia au acceptat o declaratie sau o ancheta sociala fara acoperire.

O alta prevedere a actului normativ adoptat de Guvern se refera la asigurarea accesului la serviciile de sanatate, prin preluarea implicita a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social.

Ministrul Muncii a precizat ca noile prevederi ale legii privind venitul minim garantat au fost adoptate de Guvern in conditiile in care 25% dintre cele aproape jumatate de dosare ale beneficiarilor acestui ajutor social, verificate pana acum, nu indeplineau conditiile legale, respectiv conditiile de venit, de solicitare a unui loc de munca sau in ceea ce priveste munca prestata in folosul comunitatii. Procesul de verificare va continua pana la sfarsitul anului, a precizat ministrul Mihail Seitan.

Aplicarea noilor reglementari privind acordarea venitului minim garantat va conduce la economii de aproximativ 200 de milioane de lei in acest an, in conditiile in care au fost alocate in acest sens 740 de milioane de lei. Bugetul alocat platii venitului minim garantat in 2011 va fi de aproximativ 629 de milioane de lei, cu circa 15% mai putin decat cea alocata in acest an, in conditiile in care si numarul beneficiarilor va scadea la aproximativ 290 de familii si persoane singure, fata de 340.000 cate sunt in prezent.

Proiectul de lege pentru pentru modificarea si completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat va fi transmis, in procedura de urgenta, spre dezbatere si aprobare Parlamentului.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat