Pedepse mai aspre pentru medicii care faciliteaza pensionarile frauduloase de invaliditate


Guvernul a modificat Regulamentul de organizare si functionare a Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM) si a serviciilor teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca pentru a combate pensionarile frauduloase de invaliditate.

Decizia a fost luata in conditiile in care din cele 142.240 de dosare verificate pana in prezent, s-a constatat ca 1.711 de persoane nu obtinusera acest drept in mod legal si, prin urmare, si-au pierdut pensia.

In cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca functioneaza comisiile de avizare si control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca, precum si Consiliul Superior de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca.

Prin noile modificari, Consiliul Superior de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca va avea inclusiv competenta de a propune directorului general al INEMRCM si, dupa caz, directorului executiv al Casei teritoriale de pensii sanctionarea medicilor experti ai asigurarilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale si a normelor metodologice referitoare la incadrarea in grade de invaliditate. Consiliul Superior poate sesiza Colegiul Medicilor in situatiile de incalcare grava a normelor legale in vigoare privind exercitarea profesiei de medic. Pentru a putea realiza cu mai mare acuratete si in mod unitar controlul incadrarii in grade de invaliditate precum si pentru a diminua situatiile in care deciziile de incadrare sunt emise fara a tine seama de domiciliu, prin apelarea subiectiva la anumiti medici experti ai asigurarilor sociale, se reglementeaza stabilirea obligatorie a arondarii teritoriale a serviciilor si a cabinetelor de expertiza medicala din fiecare judet, respectiv din municipiului Bucuresti.

In cadrul caselor teritoriale de pensii se pot infiinta comisii de avizare si verificare constituite din medici experti ai asigurarilor sociale in vederea derularii unor actiuni de control avand ca obiect corectitudinea incadrarii in grade de invaliditate.

De asemenea, s-au stabilit atributiile comisiilor de avizare si control din cadrul INEMRCM in vederea eliminarii posibilitatilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate. Comisiei Superioare de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul INEMRCM i-au fost atribuite competente sporite si va putea analiza si aviza din punct de vedere medical si metodologic cazurile propuse spre solutionare, va putea reexpertiza cazurile inaintate spre solutionare de catre comisiile de avizare si control. Comisia va putea solutiona contestatiile depuse impotriva deciziilor medicale asupra capacitatii de munca emise de comisiile de avizare si control.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat