Legea privind ajutorul de somaj va fi schimbata


Legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca va fi din nou modificata in urmatoarea perioada - informeaza ziarul "Financiarul".

O propunere legislativa in acest sens a fost aprobata saptamana trecuta de Comisia de munca din Camera Deputatilor, cu raport favorabil, si urmeaza sa fie inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de Plen. Printre noutati se numara mai multe conditii pentru beneficiarii ajutorului de somaj, dar si o posibila blocare a subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri.

Iata, in descrierea amanuntita a celor de la "Financiarul", care sunt cele mai importante modificari preconizate: a) masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, se acorda in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie; b) masurile de acest tip care continua si in anul bugetar urmator vor fi finantate din bugetul anului respectiv; c) in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, beneficiarul ajutorului de somaj este obligat sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca de faptul ca se afla in incapacitate temporara de munca. Totodata, el trebuie sa precizeze numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta; d) persoana care beneficiaza de indemnizatia de somaj, dar participa la programe de formare profesionala finantate din fonduri UE, nu mai este obligata sa participe la programe similare organizate de agentiile de stat; e) la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat