Plenul CSM a decis continuarea derularii Programului pentru stabilirea volumului optim de munca


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, azi , 04 noiembrie 2010, continuarea derularii Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante, cu propunerile de imbunatatire ale acestuia pentru anul 2011 .

Analiza efectuata asupra modului de functionare a programului a relevat urmatoarele:
Cresterea numarului cauzelor solutionate in primele 6 luni ale anului 2010, raportat la aceeasi perioada a anului 2009, astfel:
- judecatorii de la judecatorii au solutionat in prima jumatate a anului 2010 un numar de 751.417 dosare, fata de 570.789 dosare in perioada corespunzatoare anului trecut, ceea ce inseamna o crestere a eficientei actului de justitie cu aproape 25%;
- la nivelul tribunalelor au fost solutionate in primul semestru al anului 2010 un numar de 269.336 dosare in raport cu un numar de 255.630 dosare solutionate in perioada corespunzatoare a anului trecut ( crestere de peste 5% ). Judecatoriile si tribunalele au implementat programul privind stabilirea volumului optim de munca, in majoritate, iar eficienta acestuia la nivelul lor a fost dovedita.
Ca urmare a consultarii instantelor majoritatea judecatorilor au solicitat continuarea programului privind volumul optim de activitate in instante. Un numar de 2911 judecatori, reprezentand un procent de 73,36% din totalul numarului de judecatori ( 3968 ) s-au pronuntat pentru continuarea aplicarii lui.
Majoritatea magistratilor apreciaza ca prin derularea programului a avut loc o crestere a calitatii actului de justitie, element ce urmeaza sa fie analizat dupa derularea programului pentru o perioada de un an.
Curtea de Apel Bucuresti, una dintre cele mai mari instante din tara, a aratat ca la nivelul acesteia, alocarea primului termen de judecata s-a realizat in raport de numarul maxim de dosare si nu potrivit regulilor stabilite prin programul privind stabilirea volumului optim de munca in instante, astfel incat motivul acordarii unor termene indelungate nu rezulta din implementarea acestui program. Analiza efectuata de Ministerul Justitiei cu privire la modul de functionare a programului si a impactului acestuia asupra celeritatii actului de justitie avand ca exemplu Curtea de Apel Bucuresti pleaca astfel de la o premisa eronata.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca aplicarea Programului pentru stabilirea volumului optim de munca releva date necesare pentru compararea volumului de activitate intre instante in functie de aceiasi parametri, element necesar redistribuirii posturilor intre instante in functie de gradul de incarcare pe baza unor elemente concrete.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca functionarea programului releva faptul ca, alocarea unor termene de judecata indelungate este determinata de cresterea permanenta a volumului de munca la instante. Aceasta problema de importanta maxima pentru sistemul judiciar trebuie sa fie rezolvata prin alocarea resurselor materiale si umane, dimensionate corect in raport cu volumul de activitate.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat