Guvernul lucreaza la modificarea si completarea Codului Muncii


Guvernul lucreaza acum la modificarea si completarea Codului Muncii, pentru a asigura flexibilizarea pietei muncii, a declarat joi (4 noiembrie 2010) consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, prezenta la Gala Topului 100 de Companii.

a€˜In aceasta luna, o echipa de expertiza interinstitutionala si apolitica are deja discutii cu partenerii sociali. Printre noutatile versiunii revizuite a Codului Muncii se numara eliminarea clauzei de neconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca, cresterea perioadelor de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatilor, eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de 3 persoane pe perioada de proba, pentru acelasi posta€, a precizat Andreea Paul Vass.

Potrivit sursei citate, versiunea revizuita a Codului Muncii mai prevede instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioada limitata, suplimentarea cazurilor de incetare de drept a contractelor individuale de munca, modificarea criteriilor concedierilor colective, eliminarea interdictiilor de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe o perioada determinata, cresterea termenului de preaviz, in concordanta cu legislatia europeana, sanctionarea refuzului angajatorului de a inregistra demisia salariatului, prelungirea valabilitatii contractului individual de munca, eliminarea unor restrictii privind agentul de munca, inclusiv introducerea de noi sanctiuni contraventionale.

Andreea Vass a considerat ca propunerile CIS privind absorbtia fondurilor europene a€˜sunt discutabilea€™, propunand externalizarea sau privatizarea unor structuri de evaluare a proiectelor de finantare europeana.
Guvernul analizeaza trei variante de lucru, prima dintre ele fiind unificarea tuturor celor 75 de institutii responsabile cu absorbtia fondurilor europene, dupa model polonez sau bulgaresc.

A doua varianta este conforma cu propunerea CIS si urmeaza oarecum modelul cehesc. Cea de-a treia varianta tine de restructurarea fiecarei institutii publice pe sistemul existent. a€˜Intrucat fiecare are incoveniente majore, decizia va fi una politica, bazata pe ratiuni economicea€™, a precizat Andreea Vass.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat