Noi prevederi pentru facilitarea furnizarii serviciilor specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca de catre furnizori proveniti din Statele Membre UE si Spatiul Economic European


Miercuri, 10 noiembrie 2010, Executivul a aprobat actul normativ de modificare si completare a Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca aprobate prin Hotararea Guvernului nr.277/2002, cu modificarile ulterioare.

Furnizori din Statele Membre si Spatiul Economic European, care ofera servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, vor beneficia pe teritoriul Romaniei de facilitarea libertatii de prestare a acestui tip de servicii. Concret, acesti furnizori se vor putea stabili in Romania si vor putea presta transfrontalier aceste tipuri de servicii.

Adoptarea actul normativ contribuie la inlaturarea barierelor din calea liberei circulatii a serviciilor de ocupare in cadrul Pietei interne, prin simplificarea procedurilor si formalitatilor necesare exercitarii acestora, in regim permanent sau temporar, pe teritoriul Romaniei. Astfel, vor fi acceptate documentele echivalente emise in Statele Membre sau Spatiul Economic European, care probeaza respectarea unei cerinte de catre un furnizor de servicii specializate de ocupare, si din care reiese clar ca cerintele prevazute de legislatia nationala in vederea acreditarii sunt indeplinite.

De asemenea,pe viitor, dupa operationalizarea Punctului de Contact Unic Electronic (PCU), furnizorii vor putea indeplini cu usurinta formalitatile necesare pentru accesul la activitatile de servicii intrucat acestia nu vor mai fi nevoiti sa trateze cu diferite autoritati de la nivel national, regional sau local, ci cu o singura autoritate, accesibila electronic via PCU.

In ceea ce priveste procedura de autorizare, acesteia i se vor supune atat furnizorii romani, cat si furnizorii straini, care nu au fost supusi unei astfel de proceduri in statul de origine. Pentru furnizorii care au fost supusi procedurii de autorizare in statul de provenienta, precum si pentru acei furnizori care presteaza serviciile respective in regim transfrontalier va fi suficienta notificarea exercitarii acestei activitati pe teritoriul Romaniei. Un alt aspect important se refera la durata autorizarii, care se va acorda pe termen nelimitat, iar in situatia in care nu se transmite furnizorului un raspuns in termenul specificat, autorizatia trebuie considerata ca fiind acordata.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat