10 milioane de persoane folosesc CV-ul Europass pentru cautarea unui loc de munca


Conform celor mai recente cifre compilate de Comisia Europeana, peste 10 milioane de persoane folosesc in prezent un CV (curriculum vitae) „Europass” online in cautarea unui loc de munca.

Oferind un model standardizat de CV, disponibil in 26 de limbi, Europass ii ajuta pe cei care cauta un loc de munca sa isi prezinte cunostintele si aptitudinile pe piata intr-un mod usor de utilizat pentru angajatorii din toata Europa si din afara acesteia. Aproape jumatate dintre utilizatorii Europass au sub 25 de ani.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a afirmat: ``Europass CV este practic, popular si eficient. Sunt multumita in special pentru ca a fost adoptat de tineri; Europass reprezinta un instrument important in campania noastra Tineretul in miscare, care incurajeaza studiul si munca in strainatate. Nu cred ca va trece multa vreme pana cand vor fi 20 de milioane de utilizatori Europass.``

Europass a fost lansat in 2005 si a vizat initial tinerii care cauta locuri de munca si oportunitati in strainatate; acesti utilizatori sunt si in prezent principalii clienti. Aproape jumatate dintre utilizatorii Europass au sub 25 de ani; o treime nu au nicio experienta de lucru anterioara si numai o minoritate are peste 5 ani de experienta.

Cu toate acestea, feedbackul arata clar ca, in timp ce folosesc Europass pentru a cauta posturi in strainatate, multe persoane folosesc intr-o masura tot mai mare CV-ul si cand aplica pentru locuri de munca din propria tara.

Europass s-a dovedit a fi popular pentru intreprinderi si agentii de ocupare a fortei de munca. Marc Vandeleene, PR & Communication Manager la Manpower Belgia, a declarat: ``Intr-o piata a muncii in continua schimbare, care devine tot mai internationala, CV-ul Europass faciliteaza procesele de recrutare pentru intreprinderi si imbunatateste mobilitatea lucratorilor. Felul in care candidatul alcatuieste un CV este influentat adesea de cultura propriei tari. Practicile standard intr-o tara nu sunt acceptabile neaparat in alta. CV-ul Europass rezolva aceasta problema.``

Sistemul Europass a fost conceput pentru Comisie de catre Centrul European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale (Cedefop), care il gestioneaza in parteneriat cu centrele nationale Europass. Centrele nationale joaca un rol esential in sensibilizarea publicului cu privire la Europass. Tot ele asigura legatura cu serviciile de orientare a carierei si de ocupare a fortei de munca, precum si cu angajatorii si sindicatele.

De exemplu, centrele Europass din Ungaria si Finlanda au semnat acorduri cu agentii de recrutare pentru adoptarea formatului CV Europass. Alte tari sunt asteptate sa urmeze acest exemplu. Peste 200 de intreprinderi germane au contactat centrul Europass din Germania pentru informatii privind CV-ul. In 2009, au fost descarcate de pe internet peste 600000 de modele de CV de la centrul Europass din Marea Britanie si 200000 de la centrul din Italia.

Comisia exploreaza sinergii cu portalul de cautare pentru cariere Euraxess si portalul pentru mobilitatea locurilor de munca EURES pentru a consolida acest succes.

De asemenea, impreuna cu centrele nationale Europass, Comisia si Cedefop examineaza optiuni pentru modernizarea portalului Europass si a CV-ului insusi. De exemplu, se examineaza o noua versiune a CV-ului care vizeaza profesionistii aflati la mijlocul carierei.

CV-ul Europass reprezinta un prim pas catre elaborarea noului ``pasaport european al competentelor`` care va permite cetatenilor sa inregistreze mai bine competentele acumulate prin experiente precum programe de formare sau voluntariat in tara de origine sau in strainatate. Ca si CV-ul Europass, pasaportul competentelor ii va ajuta pe cei care cauta un loc de munca sa isi prezinte mai clar capacitatile si experienta.

Europass este disponibil in 22 de limbi oficiale UE, plus turca, croata, norvegiana si islandeza.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat