Noul cod al muncii: Sarcina probei in litigii ar putea reveni reclamantului


Adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi, sustin investitorii straini, care propun, printre altele, eliminarea contractului colectiv la nivel de ramura.

Pe de alta parte, prelungirea perioadei de proba si cresterea rolului contractelor de munca temporare fac ca salariatii sa se teama de posibile abuzuri din partea angajatorilor.

O alta modificare ce starneste multe discutii este cea referitoare la sarcina probei in conflictele de munca. Daca pana acum aceasta revenea angajatoAA­rului, proiectul de modificare prevede ca sarcina probei in conflictele de munca revine reclamantului. ``Acesta este cel mai grav aspect. Se incalca Articolul 6 din Carta Sociala Europeana, care a fost ratificata si de Romania. Prin aceasta modificare este afectat dreptul la apaAA­rare, care este si un drept constitutional. Este grav si ca dispar reglementarile referitoare la dreptul la greva, era norAA­mal ca acestea sa ramana in Codul Muncii``, a adaugat Athanasiu.

Alte prevederi din cuprinsul proiectului de cod al muncii

  • Perioada de proba poate fi prelunAA­gita la 45 de zile (de la 30) pentru functii de executie si la 120 de zile (de la 90) pentru functii de conA­ducere.
  • Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta fara niciciun preaviz, potrivit proiectul de modiAA­ficare a Codului Muncii.
  • Abrogarea articolului potrivit caA­ruia angajarea succeAA­siva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa. Astfel, angajatorul se poate folosi foarte usor de serviciile unei persoane aflate in proba si, la sfarsit, sa-i multumeasca pentru colaborare. Actualul Cod al Muncii era favorabil muncitorilor necalificati si prevedea pentru acestia o periAA­oada de proba cu caracter excepAA­tional, de maximum cinci zile lucraA­toare. Prin noul proiect se doreste si eliminarea acestui articol.
  • O alta prevedere actuala care ar putea fi abrogata este cea referitoare la faptul ca angajatorul care a disAA­pus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munAA­ca ale salariatilor concediati timp de noua luni de la data conceAA­dierii acestora.
  • Marirea perioadei de la 24 de luni la 36 de luni pentru contractele indiAA­viduale de munca pe durata deterAA­minata si marirea perioadei miAA­siunii de munca temporara de la 12 luni la 24 de luni.
  • Munca suplimentara se compenAA­seaAA­za prin ore libere platite in urmaAA­toarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.
  • Fisa postului va fi, de asemenea, obliA­gatorie.
  • Noul Cod al Muncii ar putea introAA­duce si criterii de performanta a angajatilor.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat