Conferinta de presa Modificarile Codului Muncii


In cadrul Clubului de dreptul muncii - Costel Gilca, av.Costel Gilca, sustine astazi o conferinta de presa cu privire la modificarile Codului Muncii. A treisprezecea modificare a Codului Muncii este de departe cea mai importanta si mai radicala, fiind un puternic pas spre dreapta, nefavorabil salariatilor care vor fi expusi unei insecuritati pe piata muncii.

Prin aceasta modificare ne indepartam in mod categoric de traditiile legislative in domeniu. Este pentru prima data cand se creaza multiple instrumente legale care incurajeaza utilizarea muncii pe perioada determinata in defavoarea contractelor de munca pe perioada nedeterminata.
Intentia declarata a initiatorilor, de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica. In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari, din flexibilizarea fortei de munca se va ajunge la insecuritatea/precarizarea locurilor de munca. Sentimentul de insecuritate transmis lucratorilor poate sa conduca la crearea unei presiuni asupra salariatului care va accepta orice slujba, indiferent de conditiile de munca, doar pentru a avea un venit.
In conditiile in care, intr-o societate industriala, salariul este unica sursa de venit pentru intretinerea individului si a familiei sale, presiunea exercitata asupra salariatului de necesitatile cotidiene il va determina sa accepte orice, doar pentru a-si mentine o sursa de venit.
In contextul in care se doreste eliminarea muncii la negru, in modificarile la Codul muncii sunt dispozitii care, fara a incuraja aceasta practica, o permit.
Extinderea termenului pentru care se pot incheia contracte pe durata determinata, eliminarea limitei de 3 contracte succesive, majorarea perioadei de proba, a perioadei de angajare a agentilor de munca temporara, a conditiilor utilizarii agentilor de munca temporari sunt instrumente de lucru in favoarea angajatorilor.
Pe de alta parte, in masura in care acest instrument managerial va fi utilizat abuziv de catre angajatori, pentru a scapa de lucratorii ``incomozi``, aceste modificari vor agrava viata sociala a lucratorilor.
In masura in care Proiectul de Modificare a Codului Muncii va deveni act normativ locurile de munca se vor precariza. Pecarizarea locurilor de munca va avea efecte pe termen mediu si lung asupra vietii lucratorilor care nu vor mai avea siguranta unui loc de munca stabil, fiind mai expusi posibilitatii intreruperii intempestive a contractelor de munca.
Intreruperea intempestiva are drept consecinta imposibilitatea salariatului de a-si organiza viata pe termen mediu si lung, de a contracta credite in vederea asigurarii unui trai decent.
Plusul major al acestor modificari il constituie posibilitatea angajatorului ca in situatia in care se afla in dificultati economice sa nu mai recurga la concedieri, ci la reducerea programului de lucru, salvandu-se astfel locuri de munca.
O astfel de masura se impunea de multa vreme. Criza economica a gasit Romania nepregatita din punct de vedere legislativ. Instrumentele pe care un angajator le avea la indemana erau putine si clare: concedierea salariatilor sau inchiderea companiei/sectiei.
In aceasta perioada de criza, angajatorii au cautat si dezvoltat astfel de instrumente pentru a evita, fie inchiderea societatii, fie concedierile, recurgandu-se la diverse subterfugii.
Marele minus al acestor modificari il constituie schimbarea prevederilor privind clauza de neconcurenta. Forma modificarii permite transmiterea informatiilor, de care a luat la cunostinta un salariat, catre concurenta, fara a exista un instrument de protectie al fostul angajator.
In aceeasi linie se inscriu si modificarile cu privire la obligatia angajatorului de a furniza salariatului/fostului salariat unele informatii privind activitatea desfasurata de acesta catre noul angajator.

Va prezentam:Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat