Inspectia muncii va putea sa suspende direct activitatea firmelor si sa retraga autorizatia de functionare


La propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Guvernul a aprobat un proiect de lege care modifica Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, in sensul intaririi rolului si atributiilor inspectorilor de munca.

Este vorba despre un act normativ ``care face parte dintr-o suita de modificari pe care noi le propunem atat la Legea privind inspectia muncii, la Statutul inspectorului de munca, cat si la Codul Muncii. Este o legatura intre aceste trei legi. Prin aceste legi incercam sa intarim statutul personalului care lucreaza in inspectia muncii si, de asemenea, sa protejam muncitorii de riscul de a munci fara forme legale``, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Potrivit celor mai importante modificari propuse in proiectul de lege, inspectorul de munca va avea posibilitatea de a:

- intra permanent la sediul angajatorului si verifica actele pe care acesta le detine,

- dispune suspendarea directa a activitatii, in cazul in care se constata o incalcare flagranta a legii,

- dispune retragerea autorizatiei de functionare,

- preleva mostre de produse, materiale sau substante fabricate, utilizate, depozitate, manipulate - cu instiintarea angajatorului sau detinatorului acestora - in vederea efectuarii de analize de laborator.

Ministrul Ioan Botis a facut si un bilant al activitatii Inspectiei Muncii pe anul in curs, subliniind ca Ministerul Muncii incearca prin activitatile de control sa diminueze impactul negativ pe care il are munca nedeclarata, sau ``munca la negru``.

Potrivit datelor prezentate de ministrul de resort, in perioada ianuarie - noiembrie 2010 Inspectia Muncii a efectuat actiuni de control tip campanie, tematice si de fond, cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori, cu urmatoarele rezultate:

- 101.138 controale efectuate din care 79.541 pentru munca nedeclarata,

- 51.145 angajatori sanctionati, din care 8.418 pentru munca nedeclarata,

- 64.534.975 lei valoare amenzi aplicate, din care 44.742.500 lei pentru munca nedeclarata,

- Peste 15.000 persoane depistate fara forme legale de angajare.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat