Comisia Europeana lanseaza o consultare privind schimbarile radicale necesare pentru stimularea cresterii si crearea de noi locuri de munca


Comisia Europeana lanseaza o consultare asupra principalelor imbunatatiri care trebuie aduse finantarii cercetarii si inovarii in UE pentru a facilita participarea la programe, pentru a creste impactul stiintific si economic si pentru a ameliora raportul calitate-pret.

``Cadrul strategic comun`` propus, prezentat intr-o carte verde, va acoperi actualul Program-cadru pentru cercetare (PC7), Programul-cadru pentru inovatie si competitivitate (CIP) si Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT), ceea ce va conduce la crearea unui set coerent de instrumente pe parcursul intregului ``lant al inovarii``, incepand de la cercetarea de baza si pana la introducerea pe piata a produselor si serviciilor inovatoare, inclusiv sprijinirea inovatiilor netehnologice, cum sunt, de pilda, cele in materie de design sau marketing. Cartea verde a Comisiei pune, de asemenea, bazele unui proces mai amplu de simplificare a normelor si procedurilor. Toate aceste schimbari urmaresc sa exploateze la maximum contributia finantarii cercetarii si inovarii in UE in cadrul initiativei ``O Uniune a inovarii`` si al strategiei Europa 2020. Partile interesate trebuie sa isi trimita contributiile pana la 20 mai 2011.
Comisarul european pentru cercetare si inovare, MAĦire Geoghegan-Quinn, a declarat in legatura cu acest subiect: ``Scopul nostru este sa utilizam cat mai bine fiecare euro investit de UE in cercetare si inovare. Dorim sa aratam in mod clar cat de mare este potentialul fondurilor UE de a stimula cresterea, de a crea noi locuri de munca si de a ameliora calitatea vietii in Europa in fata unor incercari dificile precum schimbarile climatice, eficienta energetica si securitatea alimentara. Prin programe mai simple si mai coerente le vom face viata mai usoara cercetatorilor si inovatorilor - in special IMM-urilor, vom atrage mai multi candidati si vom obtine rezultate si mai bune. Sper ca dezbaterile sa fie consistente si pline de creativitate, atat prin intermediul internetului, cat si prin cel al mass-mediei sociale.``
Comisarul Geoghegan-Quinn lanseaza Cartea verde in cooperare cu ceilalti sase comisari cu responsabilitati in domeniul cercetarii si inovarii: vicepresedintii Kallas, Kroes si Tajani si comisarii Vassiliou, Potocnik si Oettinger.

Acces simplificat la fondurile UE pentru cercetare si inovare
Cartea verde a Comisiei propune un ``cadru strategic comun``, care combina trei aspecte esentiale:

In primul rand, se pune accentul pe trei obiective care se consolideaza reciproc: dotarea UE cu o baza stiintifica de talie mondiala, stimularea competitivitatii in toate domeniile si solutionarea unor provocari importante precum schimbarile climatice, utilizarea eficienta a resurselor, securitatea energetica si alimentara, sanatatea si imbatranirea populatiei.
In al doilea rand, se doreste un grad mai mare de atractivitate a fondurilor UE pe care participantii sa le poata accesa mai usor, de exemplu prin intermediul unui punct unic de acces, cu instrumente IT comune, ori prin intermediul unui ``ghiseu unic``, unde participantii pot primi consultanta si asistenta pe tot parcursul procesului de finantare. In plus, Cadrul strategic comun va oferi o serie de instrumente de finantare mai simple si mai structurate, care vor acoperi intregul lant al inovarii, inclusiv cercetarea de baza, cercetarea aplicata, colaborarea dintre mediul academic si industrie si inovarea la nivelul intreprinderilor. Se va promova flexibilitatea, pentru a se incuraja diversitatea si implicarea mediului economic. Cei interesati vor putea depune cereri pentru mai multe proiecte distincte, fara a fi nevoiti sa furnizeze aceleasi informatii de mai multe ori.
In al treilea rand, procedurile contabile legate de utilizarea fondurilor primite vor fi mult mai simple si mai coerente; aceasta va include, de exemplu, posibilitatea de a recurge mai frecvent la platile forfetare.
Simplificarea va facilita si va eficientiza controlul financiar al utilizarii banilor contribuabililor europeni.
Printre celelalte idei expuse in Cartea verde se numara noi masuri de utilizare in comun a fondurilor nationale alocate de statele membre pentru cercetare, legaturi mai bune cu finantarea din cadrul politicii de coeziune, utilizarea fondurilor UE pentru stimularea achizitiilor publice, utilizarea mai frecventa a premiilor, consolidarea rolului Consiliului European pentru Cercetare si a instrumentelor financiare precum mecanismul de finantare cu partajarea riscurilor (RSFF), garantia de imprumut si investitiile de capital de risc, precum si crearea unui ansamblu de indicatori de performanta care sa masoare rezultatele finantarii cercetarii si inovarii de catre UE.
In cursul saptamanilor urmatoare, Comisia va lansa un concurs pentru a atribui viitorului cadru comun cea mai inspirata denumire.
Propunerile Comisiei tin seama in totalitate de evaluarea intermediara a celui de-al Saptelea program-cadru (vezi IP/10/1525) si de cea a Programului-cadru pentru inovatie si competitivitate. Raspunsul Comisiei la evaluarea PC7 este publicat tot astazi (disponibil la adresa web de mai jos).
Urmatoarele etape
Incepand de astazi consultarea este deschisa si se pot trimite comentarii. Data limita pentru depunerea contributiilor este 20 mai. In urma consultarii publice, Comisia va organiza, la 10 iunie, o mare conferinta de inchidere, cu ocazia careia se va anunta si denumirea noului cadru strategic.
Apoi Comisia va prezenta, inainte de sfarsitul lui 2011, o propunere legislativa privind cheltuielile in domeniul cercetarii si inovarii in cadrul viitorului buget de dupa 2013 al UE.

Actualul Program-cadru pentru cercetare (PC7) beneficiaza de un buget de 53 miliarde EUR (2007-2013). Pana in prezent au fost finantate peste 9 000 de proiecte. In urma unui studiu s-a estimat ca numai proiectele selectionate pentru finantare in 2011 vor crea pana la 165 000 de locuri de munca (vezi IP/10/966).

Programul-cadru pentru inovatie si competitivitate are un buget de 3,6 miliarde EUR (2007-2013) si a sprijinit peste 100 000 de IMM-uri doar prin garantii de imprumut, precum si proiecte pilot inovatoare in domeniul TIC.
Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) este un organism autonom al UE, avand ca obiectiv stimularea inovarii de nivel mondial prin conceptul inovator de ``comunitati ale cunoasterii si inovarii``. Pentru perioada 2007-2013, EIT a primit 309 milioane EUR din bugetul UE.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat