UE dezbate impactul constrangerilor bugetare asupra locurilor de munca si cresterii economice cu lucratori si angajatori


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul UE responsabil pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si prim-ministrul maghiar Viktor Orban – din partea presedintiei Consiliului – sa€‘au intalnit in cadrul summitului social tripartit cu reprezentanti ai lucratorilor europeni si ai angajatorilor.

Discutiile lor s-au concentrat pe efectul consolidarii bugetare si fiscale asupra locurilor de munca si cresterii economice, precum si pe rolul partenerilor sociali in guvernanta. Prim-ministrii si ministrii ocuparii fortei de munca ai presedintiilor viitoare, poloneza si daneza au participat si ei la discutie.

Summitul social tripartit se desfasoara inaintea Consiliului European de primavara care este asteptat sa convina asupra raspunsului cuprinzator la criza economica si sa lanseze o noua arhitectura de guvernanta, precum si reforme structurale esentiale.

Presedintele Barroso a declarat: ``Acest Consiliu European de primavara va schimba cu adevarat regulile jocului, ceea ce ne va ajuta sa depasim criza si sa realizam o crestere economica si o relansare care creeaza locuri de munca.``

El a mai spus: ``Avem nevoie de o agenda pentru o crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, cu o dimensiune sociala puternica. Strategia Europa 2020 reprezinta o astfel de agenda. Prin analiza anuala a cresterii si prin Pactul pentru Euro avem prioritati comune clare pentru politica economica. Atunci cand le implementam, vom respecta pe deplin in cadrul procesului de negociere colectiva dialogul social national, traditiile relatiilor industriale si autonomia partenerilor sociali. Ne angajam sa folosim mandatul acordat de dialogul social tripartit pentru a atinge obiectivele sociale de coeziune ale Strategiei Europa 2020: combaterea saraciei, imbunatatirea competentelor si cresterea ocuparii locurilor de munca``.

Adresandu-se partenerilor sociali europeni, comisarul LAˇszlo Andor a incercat sa risipeasca temerea ca accentul pus in prezent pe austeritate pericliteaza cresterea economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. El a subliniat ca: ``Europa isi revine din recesiune, dar acest proces este inca fragil si inegal. Prin urmare, in timp ce inregistram progrese in consolidarea fiscala, trebuie sa ne asiguram de continua imbunatatire a conditiilor pentru investitii si crearea locurilor de munca. Aceasta este prioritatea mea. Efortul de stabilizare macroeconomica trebuie sa ramana conform cu obiectivele noastre pe termen lung de dezvoltare economica si sociala, convenite prin Strategia Europa 2020 si Orientarile integrate``.

LAˇszlo Andor a subliniat rolul dialogului social in scoaterea Europei din criza, spunand: ``O lectie-cheie a trecutului recent este ca dialogul social de inalta calitate joaca un rol semnificativ in diminuarea efectelor negative ale recesiunii. Si trebuie sa gasim, impreuna cu partenerii sociali, modalitati de coordonare in aspecte precum salariile sau pensiile intr-o uniune monetara consolidata``.

La intalnire, partenerii sociali europeni (CES, BUSINESSEUROPE, CEEP si UEAPME) au convenit asupra necesitatii intaririi cooperarii economice si a reformelor pietei fortei de munca. Ei au chemat la implicarea corespunzatoare a partenerilor sociali in definirea planurilor nationale de reforma si in implementarea intregii strategii Europa 2020.

Context

Summitul social tripartit se desfasoara de doua ori pe an, inainte de consiliile europene de primavara si de toamna. Este o ocazie importanta pentru schimbul de opinii intre partenerii sociali, Comisie si sefii de guvern si ministrii ocuparii fortei de munca ai presedintiei actuale si ai celor doua presedintii urmatoare ale Consiliului.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat