INS: In 2010 numarul mediu al locurilor de munca vacante a scazut cu 37 la suta


Potrivit Institutului National de Statistica (INS), numarul mediu anual al locurilor de munca vacante din tara a scazut, anul trecut, cu 37%, consemnand 24.200.

Rata medie anuala s-a diminuat cu 0,29 puncte procentuale, la 0,59%, fiind atinse, astfel, cele mai mici valori din 2005 si pana in prezent.


In 2010, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (1,17%) si in sanatate si asistenta sociala (1,10%), potrivit sursei citate. La polul opus s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), hoteluri si restaurante (0,12%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%). In industria prelucratoare s-au regasit putin peste 30% din numarul mediu anual al locurilor de munca disponibile (7.300), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,77%.

In sectorul buA­getar, activitatile care au detinut cele mai ridicate medii anuale au insumat putin sub 30% din numaA­rul mediu anual al locurilor de munca vacante, resA­pectiv administratia publica - 3.700 de locuri libere si sanatate si asistenta sociala - 3.300 de locuri disponibile. Cea mai redusa cerere de forta de munA­ca s-a inregistrat in tranzactii imobiliare - 30 de locuri vacante. Cresteri nesemA­nificative fata de anul 2009 s-au inregistrat doar in cateva activitati econoA­mice, din care cea mai mare in sectorul inforA­matiilor si comunicatiilor, unde a existat o majorare a ratei medii anuale a locurilor de munca cu 0,22 puncte procentuale, respectiv 1.900 de locuri de munca disponibile. Cele mai relevante diminuari ale locurilor de munca vacante le-au cunoscut ocupatiile intelectuale si stiintifice (doar 4.800 de locuri libere) si cele ale tehnicienilor, maistrilor si asimilatilor (numai 3.100 de locuri disponibile).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat