Romania are cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani


Numarul de salariati cu forme legale de munca a ajuns la 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce inseamna cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani.

In ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar in ianuarie 2008 erau 4,76 milioane. In prezent exista de doua ori mai putini angajati cu forme legale decat in 1990, cand nuA­maA­rul de salariati era de 8,1 milioane. Pe de alta parte, somajul este in scadere de 10 luni consecutiv, ajungand la 6,58% in februarie.

"Cred ca numarul de salariati care platesc contributii este mai mare, pentru ca nu se poate ca la o populatie ocupata de peste 9 milioane de persoane sa existe numai 4 milioane de salariati. Oamenii sunt platiti pe conventii civile in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, pe drepturi de autor, pe contracte de management sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natura periodica si care nu sunt incluse in statistici", a spus Mihai Seitan, fost ministru al muncii pana in septembrie 2010. De altfel, cel putin 20.000 de romani s-au angajat in ultimii doi ani prin intermediul proiectelor finantate prin POSDRU, programul de finantare europeana pentru dezvoltarea resurselor umane. Totusi, Institutul National de Statistica a iesit ieri cu un comunicat de presa prin care arata ca in economie ar lucra peste 6 milioane de salariati, in aceasta cifra fiind inclusi si angajatii care muncesc la negru.

Pana in 2020, rata de ocupare in Romania ar trebui sa ajunga la 70% (cat este in prezent in Germania), avand in vedere ca media la nivel european este in prezent de 64,6%.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat