Precizarile MAE privind accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca din Olanda


Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de declaratiile ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, citate in media olandeza si preluate de presa romana, potrivit carora cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi, de la 1 iulie 2011, permise de munca in Olanda, doar in cazuri exceptionale.

Partea romana doreste sa sublinieze faptul ca alegatiile oficialului olandez, conform carora accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca olandeze ar contribui la cresterea somajului in Olanda nu se pot sustine, dat fiind faptul ca, pentru a putea lucra in Olanda, un cetatean roman are nevoie de un permis de munca, ceea ce implica obtinerea acceptului prealabil al unui angajator olandez.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe considera ca libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

In context, partea romana reaminteste faptul ca libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil.

Partea romana isi exprima disponibilitatea de a coopera cu partea olandeza in vederea identificarii celor mai bune solutii, in interesul ambelor parti.

Ministerul Afacerilor Externe va intreprinde demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor semnalate.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat