Modificarile aduse Codului Muncii au intrat in vigoare


Incepand cu data de 1 mai 2011 au intrat in vigoare modificaile aduse de Legea 40/2011 la Codul Muncii.

Printre modificarile aduse Codului Muncii prin Legea 40/2011

- perioada de preaviz, acesta fiind de 20 de zile lucratoare (de la 15 zile calendaristice), pentru salariatii cu functii de executie, si la 45 de zile lucratoare (de la 30 de zile calendaristice), pentru functii de conducere.

- perioada de proba pentru noii angajati se poate extinde la cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.

- contractele individuale de munca pe perioada determinata vor putea fi incheiate pana la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de vechile reglementari.


- durata maxima legala a timpului de munca nu va putea depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, iar munca suplimentara va trebui compensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

- in cazul concedierilor colective, in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.


- perioada de concediu neintrerupt, in cazul in care se face fractionat, nu poate sa depaseasca zece zile lucratoare.

(P) Noul Cod al Muncii (actualizat prin Legea 40/2011) si 10 Legi uzualeServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat