Guvernul a aprobat proiectul legii asistentei sociale


Guvernul a aprobat proiectul legii asistentei sociale, care creeaza cadrul legal si institutional unitar prin care se stabilesc principiile si regulile generale de acordare a masurilor de asistenta sociala, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Primul principiu avut in vedere la elaborarea acestui act normativ este acela potrivit caruia responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine, in primul rand, fiecarei persoane si familii.
``Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuala si pe functia complementara a statului de a-i ajuta cu adevarat doar pe cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul si interventia statutului. Pentru ca, din nefericire, un program de asistenta sociala generalizat, care nu face distinctie intre cei care pot sa munceasca si cei care nu pot sa munceasca, nu este unul eficient pentru un stat. Consuma resurse inutil si nu ii sprijina pe cei care cu adevarat sunt in nevoie. Acest proiect de lege vine si ii sprijina direct pe cei care sunt in nevoie, fie ca au o problema de handicap, o problema de somaj, o problema temporara - iar statul vine sa-l ajute sa iasa dintr-o asemenea situatie``, a explicat seful Executivului.
Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de a incuraja persoanele aflate in astfel de situatii sa revina pe piata muncii si sa le scoata din starea de dependenta fata de stat.
``Scopul acestei legi este sa nu facem cetateanul dependent de stat toata viata lui, ci dimpotriva, sa-i cream mijloacele prin care sa poata sa iasa dintr-o asemenea stare de dependenta si sa isi poata croi propriul lui destin, asa cum si-l doreste. Interventia statului trebuie sa fie prin asigurarea egalitatii de sanse si de tratament, oferirea de oportunitati, de sprijin pentru cei care cu adevarat nu pot fara interventia statului``, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Pe de alta parte, se instituie o limita maxima pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoana sau familie, urmand ca nivelul acestui cuantum sa fie stabilit anual, prin Hotarare de Guvern.
Pentru ca actul normativ adoptat astazi sa aiba efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, trebuie ca pana la sfarsitul anului in curs sa fie modificate alte 15 acte normative aflate in vigoare si adoptate alte 5 acte normative noi, a precizat seful Executivului.


Conform noii legi-cadru a asistentei sociale, beneficiile sociale acordate au fost incadrate in 4 categorii:
i-Beneficii sociale pentru prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala;
i-Beneficii sociale pentru sustinerea copilului si familiei;
i-Beneficii sociale pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale
i-Beneficii sociale pentru situatii deosebite.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat