Evolutia in T1 al 2011a costului orar al fortei de munca in forma ajustata


In trimestrul I 2011, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,03% fata de trimestrul precedent si o rata de scadere de 2,11% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (1,24%, respectiv -2,11%).

Trimestrul I 2011 comparativ cu trimestrul IV 2010

Fata de trimestrul IV 2010, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in invatamant (12,56%), administratie publica (10,58%) si sanatate si asistenta sociala (7,76%). Scaderi semnificative s-au inregistrat in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-6,18%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,49%) si industria prelucratoare (-5,26%).

Cresterea costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar1. In trimestrul I 2011, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,07%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,90%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,28% si respectiv 1,13%.

Trimestrul I 2011 comparativ cu trimestrul I 2010

Pe principalele activitati economice, scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in activitati de spectacole, culturale si recreative (-22,08%), invatamant (-21,95%), sanatate si asistenta sociala (-17,93%) si administratie publica (-17,15%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 20102, recuperate partial in ianuarie 20111 si de plata in trimestrul I 2010 a urmatoarelor drepturi salariale:

- al 13-lea salariu pentru anul 2009;

- prime de vacanta programate pentru trimestrul I 2010 si reprogramate (restante) din 2009;

- diferente de incadrare, conform Legii nr. 330/2009 (privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice), in unele institutii publice locale.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in comert (9,24%), informatii si comunicatii (7,47%) si tranzactii imobiliare (6,30%).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat