Decizie istorica a OIM referitoare la dreptul la munca decenta al lucratorilor interni


Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" saluta, alaturi de Confederatia Internationala a Sindicatelor, adoptarea istorica de catre Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a Conventiei, insotita de o Recomandare, referitoare la munca decenta pentru lucratorii casnici.

Confederatiile sindicale internationale cer OIM sa se asigure ca guvernele din intreaga lume se angajeaza sa protejeze drepturile milioanelor de persoane care muncesc ca lucratori interni.

Conventia a fost ratificata cu 396 de voturi pentru, 16 voturi impotriva si 63 voturi abtineri (printre care se numara si patronatul din Romania).

Recomandarea a fost aprobata cu 434 voturi pentru, 8 voturi impotriva si 42 voturi abtineri (printre care si votul patronatelor din Romania).

In absenta unei monitorizari corespunzatoare a conditiilor de munca pentru milioane de lucratori interni, migranti, din intreaga lume, aceasta categorie de lucratori (printre care se numara ingrijitoare, femei de serviciu, bone, portari, gradinari si orice alta categorie a angajatilor pentru treburile casnice) a fost obligata sa suporte conditii inumane si represive de munca, precum si abuzuri repetate din partea agentiilor de recrutare, salarii sub minimul legal, neplata salariilor, lipsa de protectie sociala, durata excesiva a timpului de lucru si cele mai grave forme de exploatare a muncii copilului.

"Adoptarea acestei conventii este o imensa victorie. Facem apel catre toate guvernele sa ratifice si sa puna in aplicare aceasta Conventie. Cerem, de asemenea, OIM sa ofere orientari clare pentru tarile a caror legislatie nu protejeaza in mod adecvat drepturile lucratorilor interni pe teritoriul lor", a declarat Sharan Burrow, secretarul general al CIS.

Confederatia Internationala a Sindicatelor a denuntat opresiunea generalizata si abuzurile suferite de catre lucratorii migranti interni in tarile din Golf. Marea majoritate a acestor angajati sunt lucratori din India, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Indonezia si Etiopia. Miscarea sindicala internationala denunta fara sa oboseasca conditiile de munca ale lucratorilor interni-casnici in tarile Golf, in special Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar si Bahrain", a declarat Sharan Burrow.

"Este inacceptabil faptul ca tarile dezvoltate economic si prospere, inclusiv in privinta averilor private, sa foloseasca sclavi interni din tarile foarte sarace ale caror pasapoarte sunt confiscate la sosire si care nu au absolut pe nimeni caruia sa i se adreseze atunci cand sunt maltratati, abuzati sau hartuiti de catre angajatorul lor", a spus secretarul general al CIS.

Numarul de migranti folositi pentru treburile casnice din lume este estimat la circa 121 milioane de persoane, dintre care 83% sunt femei, serviciile casnice reprezentand cel putin 7,5% din totalul angajatelor pe plan mondial.

Conventia adoptata de OIM acorda milioanelor de muncitori domestici dreptul de a se bucura de toate drepturile lucratorilor in general. Pana in prezent, marea majoritate a lucratorilor interni apartinea asa-numitei economii informale. Indata dupa ratificare, Conventia are potentialul de a scoate milioane de lucratori din economia informala, subterana, si de a le acorda un statut de muncitori legali, cu acte in regula. Conventia recunoaste, printre altele, dreptul acestei categorii de a se organiza in sindicate, de a negocia pentru imbunatatirea conditiilor de munca, fapt inca interzis in multe tari.

Avand in vedere faptul ca in Romania s-ar incadra in aceasta categorie peste 600.000 de persoane, data fiind si nevoia crearii de noi si legale locuri de munca, CNS "Cartel ALFA" solicita Guvernului Romaniei sa declanseze de URGENTA procedura de ratificare a documentelor adoptate de Organizatia Internationala a Muncii.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat