Bilant partial munca la negru: 525 de dosare penale


Iata bilantul preliminar, realizat de inspectorii de la Inspectia Muncii si ofiterii de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane:

525 de dosare penale intocmite angajatorilor (in cele mai multe cazuri, angajatorii sunt cercetati pentru ca aveau mai mult de 5 angajati fara contracte de munca).

Un raport preliminar arata ca dintre aceste 525 de dosare:

181 de dosare penale au fost finalizate; anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori (un numar de 12 dosare au fost deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata , iar pentru 19 dosare penale au fost propuse alte solutii : amenda penala, neinceperea urmaririi penale ).
acum , in lucru , sunt 344 de dosare

Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii. Potrivit noului Cod al Muncii ( conform Art. 264(3) din legea nr 53/2003 republicata), ``se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca``.
Reamintim ca , potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de munca, dintre care 66,13% de contracte pe durata nedeterminata si 33,87% pe durata determinata . Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurant; agentii imobiliare; firme de asigurare ; sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda; firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.
Atragem atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru, angajatorii incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii. Impreuna cu reprezentantii Garzii Financiare sesizam institutiile competente.
Inspectorii de la Inspectia Muncii continua verificarile impreuna cu ofiterii de politie, jandarmii si reprezentantii Garzii Financiare.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat