In T2 al anului 201 costul orar al fortei de munca a crescut cu 4,20 la suta


Datele publicate de Institutul National de Statistica indica o crestere a costului orar al fortei de munca in forma ajustata in trimestrul al II-lea din 2011 cu 4,20% fata de trimestrul precedent si de 2,46% fata de acelasi trimestru al anului anterior. Ratele anuale cele mai mari s-au inregistrat in comert, distributia apei si salubritate si informatii si comunicatii.

O crestere mai accentuata a costului orar cu forta de munca, comparativ cu trimestruI I, s-a inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (15,59%), industria extractiva (8,11%) si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (7,63%). Scadere s-a constatat doar in domeniul constructiilor (-2,06%).

In ceea ce priveste diferenta fata de perioada similara a anului trecut, cresterea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in comert (11,32%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (10,10%) si informatii si comunicatii (9,72%). Scaderi s-au inregistrat in invatamant (-12,90%), administratie publica (-10,25%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-9,86%) si sanatate si asistenta sociala (-9,26%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 20101, recuperate partial in ianuarie 2011.

In trimestrul II 2011, cresterea fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,32%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,97% si, respectiv, 4,10%.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat