Parlamentul European a aprobat acordul asupra unui element esential al pachetului privind azilul


Astazi, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de modificare a Directivei privind standardele minime, prin care vor fi consolidate drepturile acordate refugiatilor si persoanelor care beneficiaza de protectie subsidiara in UE.

Directiva garanteaza drepturi uniforme in ceea ce priveste asistenta medicala si accesul la piata muncii.

``Este o etapa importanta pentru aspiratia de a avea aprobate pana in anul viitor toate propunerile in materie de azil, conform solicitarii Consiliului European prin Programul de la Stockholm. Acordul transmite, de asemenea, un semnal politic puternic cu ocazia celei de a 60-a aniversari a Conventiei ONU privind statutul refugiatilor. Evenimentele ce au loc acum in vecinatatea noastra demonstreaza ca sunt necesare proceduri sigure, transparente si eficiente pentru cei care apeleaza la noi si doresc protectie``, a declarat Cecilia MalmstrAśm, comisarul pentru afaceri interne.

Votul de astazi permite acordul in prima lectura cu Consiliul, care trebuie acum sa adopte oficial directiva modificata, si aceasta in saptamanile urmatoare.

In octombrie 2009, Comisia a prezentat propunerea pentru reformarea Directivei privind standardele minime referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care au nevoie de protectie internationala (IP/09/1552).

Comisia a propus clarificarea unor concepte importante, precum ``agentii de protectie``, ``protectia in interiorul tarii`` sau ``apartenenta la un anumit grup social``, pentru a permite autoritatilor nationale sa aplice criterii mai solide si sa identifice persoanele care au nevoie mai repede de protectie. De asemenea, Comisia a propus apropierea drepturilor acordate refugiatilor si beneficiarilor de protectie subsidiara, in special in ceea ce priveste perioada de valabilitate a permiselor de sedere, accesul la protectie sociala, la asistenta medicala si la piata muncii. Aceasta va duce, de asemenea, la reducerea costurilor si a sarcinii administrative legate de gestionarea diferitelor statute de protectie.

In iunie 2011, s-a ajuns la un acord asupra unui text de compromis echilibrat, in urma negocierilor intre Parlamentul European (PE) si Consiliu. Astazi, Parlamentul European a aprobat acest text de compromis, printre principalele elemente numarandu-se:

o clarificare a diferitelor concepte pentru a tine seama de jurisprudenta consacrata a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului;

angajamentul de a lua in considerare interesul superior al copilului si aspectele de gen atunci cand se evalueaza cererile de azil si cand se aplica normele privind continutul protectiei internationale;

apropierea drepturilor acordate refugiatilor si beneficiarilor de protectie subsidiara in ceea ce priveste accesul la un loc de munca si la asistenta medicala;

prelungirea la doi ani a perioadei de valabilitate a permisului de sedere eliberat persoanei beneficiare de protectie subsidiara, in momentul reinnoirii permisului de sedere initial, ca urmare a acordarii statutului.

Aceste modificari suplimentare vor imbunatati si mai mult calitatea proceselor decizionale in materie de azil, vor asigura respectarea drepturilor omului si vor facilita integrarea beneficiarilor de protectie in societatile gazda.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat