Reactia MAE ref. mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani pe piata muncii din Marea Britanie


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia guvernului britanic de a mentine restrictiile privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata locala a fortei de munca pana la sfarsitul anului 2013.

MAE subliniaza faptul ca statele care mentin restrictii pe perioada 2012 - 2013, o pot face doar in cazul in care se produc sau exista riscul sa se produca perturbari grave pe piata fortei de munca din respectivul stat membru. In context, MAE reitereaza faptul ca, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

Raportul Comisiei Europene arata ca efectul liberalizarii circulatiei fortei de munca a cetatenilor romani si bulgari in statele care au acceptat aceasta este unul pozitiv pentru economiile statelor membre gazda. Urmare evaluarii sale, Comisia Europeana subliniaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa.

Libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil. Mentinerea restrictiilor, contravine in acelasi timp obiectivul comun, pe care Romania si Marea Britanie il promoveaza in UE, pentru realizarea unei piete interne fara bariere.

La 31 decembrie 2011, expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre UE pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat