Toate prestatiile sociale se vor raporta la un indicator social de referinta. Vezi modalitatea de calcul!


Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza unele acte normative ce reglementeaza acordarea de prestatii sociale aduce o modalitate de calcul unitara si stabileste ca toate prestatiile sociale sa se raporteze la un indicator social de referinta.

ISR reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat.

Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de ron, prin legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin Legea cadru a Asistentei Sociale, 292/2011.


A Indicatorul Social de Referinta este o practica europeana. Este prima oara cand prestatiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator.
A Din 2012, toate prestatiile sociale se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta, iar pe masura ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistentei Sociale intra in vigoare, actualele 54 de prestatii vor fi reduse la 9 tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitati. Iata principalele modificari:

1. Venitul minim de insertie - se instituie prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei. Se aplica din 2013;
2. Alocatia de stat pentru copii - se mentine la cuantumul actual;
3. Alocatia de plasament - se mentine la cuantumul actual;
4. Indemnizatii, stimulente si ajutoare crestere copil - se mentin din prestatiile actuale care privesc indemnizatia pentru cresterea copiilor si stimulent lunar (OUG. Nr.111/2010) si cele 7 tipuri de indemnizatii si ajutoare care se acorda persoanelor care au in ingrijire copii cu handicap 0-7 ani acordate in baza Legii nr.448/2006;
5. Indemnizatii persoane cu nevoi speciale - se instituie din 2013 la modificarea Legii nr.448/2006;
6. Indemnizatia lunara de hrana HIV/SIDA - se mentine la cuantumul actual;
7. Ajutor pentru persoane refugiate - se mentine la cuantumul actual;
8. Ajutorul de urgenta - se mentine la cuantumul actual si va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare si cele pentru tratamente in strainatate;
9. Facilitati - se mentin la cuantumul actual, respectiv contributiile de asigurari de sanatate (beneficiari de VMG si de indemnizatie pentru cresterea copilului), transport persoane cu dizabilitati, subventionare dobanzi credite pentru persoane cu dizabilitati.

Beneficiarii de venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului, care nu isi platesc taxele si impozitele locale, pot fi suspendati din plata pe perioada de pana la 5 luni. Reintra in plata in momentul in care fac dovada achitarii taxelor si impozitelor locale, urmand sa primeasca si suma cuvenita pe perioada suspendarii. Precizam ca nu sunt vizati beneficiarii de alocatii de stat pentru copii.

In concluzie, noua modalitate de calcul nu duce la scaderea prestatiilor sociale. Acestea raman la acelasi nivel reglementat in prezent. In schimb, de acum incolo, prestatiile nu vor putea fi modificate, decat printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinta. Orice modificare a Indicatorului Social de Referinta va duce, implicit, la modificarea in cascada a tuturor prestatiilor sociale. In acest fel, vom avea o imagine corecta si de ansamblu asupra tuturor modificarilor.


EXEMPLE DE CALCUL

ALOCATIA DE STAT PENTRU COPII
- 42 lei 0,084 ISR - Cuantum exprimat in ISR: 42 lei
- 84 lei (copil cu handicap) 0,168 ISR - Cuantum exprimat in ISR: 84 lei
- 200 lei (copii 0 -3) 0,4 ISR - Cuantum exprimat in ISR: 200 lei

VENITUL MINIM GARANTAT

- 125 lei persoana singura - Cuantum exprimat in ISR: 0,25 ISR = 125 lei
- 225 lei familiile formate din 2 persoane - Cuantum exprimat in ISR: 0,45 ISR = 225 lei
- 313 lei familiile formate din 3 persoane - Cuantum exprimat in ISR: 0,63 ISR = 313 lei
- 390 lei familiile formate din 4 persoane - Cuantum exprimat in ISR: 0,78 ISR = 390 lei
- 462 lei familiile formate din 5 persoane - Cuantum exprimat in ISR: 0,93 ISR = 462 lei
- cate 31 lei pentru fiecare alta persoana - Cuantum exprimat in ISR: 0,062 ISR = 31 leiServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat