De la 1 ianuarie 2012 piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani


Ambasada Romaniei in Italia a anuntat MAE italian a transmis prin fax, scrisoarea directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificata incetarea restrictiilor pe piata muncii din Italia, impuse pentru lucratorii romani, incepand cu 31 decembrie 2011.

Asta inseamna ca, de la 1 ianuarie 2012, piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani. Precizam ca ultimele demersuri ale Ambasadei Romaniei in Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Au fost remise scrisori ale ambasadorului roman in Italia, catre ministrii italieni de externe, muncii si de interne. Demersurile au fost dublate de intalniri cu expertii de resort din institutiile italiene decidente. Scrisoarea partii italiene face referire la demersurile Ambasadei Romaniei in Italia, din 16 decembrie 2011. Decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca romanii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15).

Ultimele date ale Institutului National de Statistica din Italia, arata ca in aceasta tara, traiesc si muncesc 968.576 de romani. Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand cu 01.01. 2007. Oficialii italieni au impus atunci restrictii in anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Domeniile in care romanii au putut lucra fara restrictii sunt: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata, munca sezoniera. In toate celelalte domenii, muncitorii romani aveau nevoie de permis de munca. Saptamana trecuta, la intalnirea cu atasatii de munca, ministrul muncii a atras atentia ca in Italia nu exista restrictii majore pe piata muncii, insa trebuie sa fim extrem de atenti la contractele de angajare, pentru ca exista inca situatii de munca ilegala, in special, in domeniul ingrijirii la domiciu. Specialistii nostri au elaborat ghiduri si proceduri, prin care muncitorii nostri sa fie corect informati. Intrucat cei mai multi cetateni romani nu fac parte din sindicate, nu au acces atat cat ar trebui, la informatie. Ministerul Muncii din Romania va supraveghea din ianuarie si va verifica impreuna cu echipele specializate din Italia, si firmele care angajeaza cetateni romani, cu contracte de doar patru ore pe zi, desi acesteia muncesc cu program normal. In cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat