Precizarile MAE ref. mobilitatea lucratorilor romani in spatiul UE


Asigurarea deplinei aplicari a principiului libertatii de circulatie a lucratorilor romani in spatiul UE este o prioritate pentru MAE.

In prezent, aceasta reprezinta o realitate in relatia cu 16 state membre, adica majoritatea acestora, recent Italia decizand completa liberalizare a pietei fortei de munca. In acelasi timp, incepand cu 1 ianuarie 2012, lucratorii romani nu mai intampina restrictii in Islanda, tara in curs de aderare la UE. De la aceeasi data, Germania a liberalizat partial piata fortei de munca, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificata a permiselor de munca.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, regreta faptul ca o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de mentinere pentru ultimii doi ani a restrictiilor privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata locala a fortei de munca.

Mobilitatea fortei de munca este o reliefare a liberei circulatii a persoanelor in spatiul unional, principiu fundamental al UE. In conformitate cu prevederile Actului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, mentinerea restrictiilor pe piata fortei de munca pentru cetatenii celor doua tari in ultima perioada tranzitorie (2012-2013) se justifica doar in cazul aparitiei sau riscului de aparitie de grave perturbari pe piata fortei de munca din statele care aplica restrictia.

MAE reaminteste ca, prin Rezolutia din 15 decembrie 2011, Parlamentul European a solicitat statelor membre sa asigure un tratament egal pentru cetatenii romani si bulgari, in conformitate cu prevederile tratatelor Uniunii. De asemenea, un recent raport al Comisiei Europene, elaborat la solicitarea Romaniei si Bulgariei, releva faptul ca libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

Obiectivul Romaniei continua sa fie deschiderea, cat mai curand posibil, a pietei muncii pentru cetatenii romani in toate statele UE, MAE avand un dialog constant in plan bilateral pentru atingerea acestui obiectiv. De asemenea, statele care notifica mentinerea restrictiilor trebuie sa furnizeze Comisiei Europene date justificative ale deciziilor respective.

La 31 decembrie 2011, a expirat cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Actul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre UE pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. In situatia aparitiei sau riscului de producere de perturbari, limitarile impuse pe piata muncii lucratorilor romani si bulgari pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014, data de la care circulatia acestor lucratori in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 10 tari aplica diferite tipuri de masuri tranzitorii: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat