Muncitorii romani din Spania, care ingrijesc varstnici la domiciliu, nu mai platesc de anul acesta cotizatii catre stat


Este o degrevare care ajuta cateva sute de mii de cetateni romani care lucreaza in servicii in Spania.

Guvernul spaniol a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetatenii romani care sunt ingrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai sunt obligati sa plateasca nicio cotizatie catre stat. Aceasta obligatie ii revine de acum inainte angajatorului. Pana in acest moment, legislatia era confuza. Nu exista o reglementare clara privind obligativitatea angajatorilor de a plati in totalitate cotizatiile, asa ca in cele mai multe situatii, ingrijitorii erau cei care plateau cotizatiile.


De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinata prin 15 trepte de cotizare:
- prima treapta de salarizare este de pana la 74,83 euro/lunar;
- ultima treapta de salarizare este de peste 700,11 euro/luna;


Astfel, angajatorii care platesc un salariu de pana la 74,83 euro/lunar, vor plati o cotizatie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care platesc un salariu de peste 700,11 euro/luna, vor plati o cotizatie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

Ultimele date ale Institutului National de Securitate Sociala Spaniol arata ca 16.760 de cetateni dintre cei 272.489, cotizanti romani la sistemul spaniol de securitate sociala, lucreaza, oficial, in gospodarii.

Neoficial, sunt cateva sute de mii de romani care ingrijesc varstnici in Spania, acestia fiind preferati de angajatorii spanioli in fata altor nationalitati.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat