C. Gilca: 100 de ani de Codul Muncii


Este o bucurie si o mare onoare pentru noi sa va semnalam faptul ca astazi, vineri, 27 ianuarie 2012 se implinesc 100 de ani de cand Romania a adoptat primul sau Cod al muncii - Legea pentru organizarea meseriilor, creditului si asigurarilor muncitoresti.

Momentul este istoric si important si trebuie sa se bucure de intreaga noastra atentie, datorita implicatiilor teoretice si conceptuale pe care acest moment le aduce cu sine.

Adoptata prin Decretul regal 375/25.01.1912 la propunerea Ministerului Industriei si Comertului, in Monitorul Oficial nr. 236 din 27 ianuarie 1912 a fost promulgata Legea pentru Organizarea meseriilor, creditului si asigurarilor muncitoresti. Prin articolul 113 al acestei legi se abroga Legea pentru Organizarea meseriilor din anul 1902 si Legea din anul 1906.

Prin adoptarea Codului muncii din 1912, Romania face parte din grupul tarilor cu o lunga traditie in reglementarea relatiilor de munca. De asemenea, adoptarea Legii pentru organizarea meseriilor, creditului si asigurarilor muncitoresti se inscria in preocuparile vremii pentru reglementarea relatiilor de munca de munca. Astfel, pana la acea vreme fusesera adoptate urmatoarele legi:

 • 2 mai 1887 - Legea pentru incurajarea industriei nationale
 • 16 iunie 1891 - Legea servitorilor
 • 1894 - Regulamentul industriilor insalubre
 • 21 aprilie 1895 - Legea minelor
 • 6 martie 1897 - Legea repausului duminical ;
 • 1901 - Legea invatamantului profesional ;
 • 5 martie 1902 - Legea meseriilor
 • 22 februarie 1905 - Legea asupra muncii minorilor si femeilor in industrii si exploatari miniere ;
 • 23 decembrie 1907 - Legea pentru invoielile agricole ;
 • 1909 - Legea contra sindicatelor, asociatiilor profesionale, functionarilor statului, judetului, comunelor si stabilimentelor publice ;
 • 10 februarie 1910 - Legea privind masurile de siguranta pentru cazane, masini, instalatii mecanice si electrice ;

Adoptarea Codului muncii in 1912 reprezenta asadar o incununare a celor 15 ani de legiferare in relatiile de munca.

Codul muncii de al 1912 reprezinta o dovada clara ca adoptarea Codului civil la 1864 nu a avut nici influenta asupra reglementarii contractului de munca, in special si relatiilor de munca, in general, ca dreptul muncii nu s-a desprins ca ramura de drept din dreptul civil, iar contractul individual de munca nu a fost niciodata reglementat de dispozitiile Codului civil de al 1864.

In final, dorim sa impartasim bucuria care ne incearca la aceasta aniversare centenara si sa va dorim o cat mai buna si lunga relatie de munca!

Costel Gilca

Foto: Costel GalcaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat