Comisia Europeana lanseaza o campanie pentru a stimula plasamentele de munca


Comisia Europeana lanseaza astazi campania „We Mean Business”, al carei scop este sa incurajeze societatile sa creeze mai multe plasamente pentru stagiari pentru a spori competentele tinerilor si capacitatea de insertie profesionala a acestora.

In acelasi timp, stagiile pot ajuta tinerii sa aiba o tranzitie lina de la educatie si formare profesionala la un prim loc de munca bun. De asemenea, plasamentele pot aduce beneficii societatilor, permitandu-le sa identifice potential excelenti angajati viitori care ar putea, cu ideile lor inovatoare, sa fie esentiali pentru productivitatea si competitivitatea viitoare. In perioada 2012-2013, Comisia va oferi sprijin financiar pentru un total de 280 000 de plasamente prin intermediul programelor Leonardo da Vinci si Erasmus pentru studentii din domeniul formarii profesionale si pentru cei din invatamantul superior.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: ``We Mean Business`` va sprijini eforturile statelor membre de combatere a somajului in randul tinerilor, care a atins niveluri inacceptabil de ridicate in unele tari din UE. In special, dorim sa atragem atentia asupra valorii plasamentelor internationale, care pot imbunatati competentele lingvistice ale individului si care il pot ajuta sa fie mai increzator si mai adaptabil. Studiile noastre arata ca angajatorii apreciaza din ce in ce mai mult aceste tipuri de competente.``

Anchetele evidentiaza faptul ca un numar redus de societati sunt constiente de posibilitatea gazduirii unui stagiar printr-un program european Campania ``We Mean Business`` isi propune sa schimbe aceasta situatie si sa demonstreze avantajele plasamentelor internationale pentru societati.

Campania are un site internet care contine informatii si linkuri cu privire la modul in care se poate organiza sau gasi un plasament european. In statele membre vor avea loc evenimente de sensibilizare, vizate fiind camerele de comert, agentiile de dezvoltare regionala, organizatiile de sprijinire a intreprinderilor si alti ``multiplicatori de informatie`` care pot evidentia avantajele plasamentelor pentru societati.

Ca parte a initiativei sale ``Oportunitati pentru tineret``, prezentate in decembrie 2011 (IP/11/1568), Comisia Europeana s-a angajat sa creasca cu 30% numarul plasamentelor de lucru Leonardo da Vinci si Erasmus pentru studentii din domeniul formarii profesionale si pentru cei din invatamantul superior. In 2012, cel putin 130 000 de tineri vor primi sprijin pentru un stagiu la un loc de munca in strainatate. Aceasta cifra ar trebui sa creasca la 150 000 anul viitor.

Studiile arata ca stagiarii care detin competente lingvistice pot ajuta intreprinderile sa intre pe noi piete. In acelasi timp, oportunitatile ratate de intreprinderile a caror forta de munca duce lipsa de competente lingvistice si de comunicare au un cost. Intr-o ancheta a Comisiei din 2006, efectuata pe aproape 2 000 de intreprinderi, 11% dintre respondenti afirma ca au pierdut un contract ca urmare a lipsei competentelor lingvistice, cu un cost total de 50 milioane euro in total2.

In paralel cu campania ``We Mean Business``, Comisia va adopta maine (18 aprilie) un pachet cuprinzator de noi masuri in scopul obtinerii unei redresari generatoare de noi locuri de munca. Unul dintre obiectivele principale ale acestuia va fi sa stimuleze recrutarea in economia ecologica, serviciile de sanatate si tehnologia informatiei si comunicarii.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat