Relatia juridica dintre preoti si biserica. Concluziile unei dezbateri publice


In data de 09.05.2012 Clubul de drept social – Costel Gilca, a organizat dezbaterea publica privind relatia juridica dintre cler si Biserica Ortodoxa Romana, avand ca punct de plecare Hotararea CEDO in cauza „Sindicatul „Pastorul cel Bun” v. Romania”.

Concluziile acestei dezbateri publice au fost acelea ca preotii ortodocsi romani nu isi desfasoara misiunea preoteasca in baza unui contract individual de munca, raportul dintre acestia si Biserica fiind unul de slujire si de misiune libera asumata, fiind fundamental diferite de relatia de munca, dispozitiile legislatiei muncii neaplicandu-se preotilor; pe cale de consecinta preotii nu au dreptul la a se constitui in sindicate, fiind exclusi din campul de aplicare al legii.

De asemenea, s-a concluzionat ca eventualele contracte individuale de munca incheiate intre preoti si Biserica nu pot sa atraga schimbarea regimului juridic dintre ei stabilit prin acte normative, aceste contracte individuale de munca fiind nule absolut.


Lucrarile s-au bucurat de prezenta Excelentei Sale Monsegnorul Aldo Giordano - reprezentantul permanent al Vaticanului la Consiliul Europei, precum si de prezenta Directorului Centrului European pentru Justitie - dl. dr. GrA©gor Puppnick.

La lucrari au participat: conf. univ. dr. Nicolae Adrian Lemeni - secretar de stat, lect. univ. dr. Gabriel Uluitu, avocat specializat in dreptul muncii, Nicolae Dantes Bratu - Inspector General de Stat, drd. Costel Gilca - avocat specializat in dreptul muncii, Marilena Balabuti - sef serviciu juridic, Inspectoratul Teritorial de munci Bucuresti, ddr. Razvan Vasiliu - avocat specializat in dreptul muncii; Stefan Ene - sef serviciu indrumari case teritoriale Casa Nationala de Pensii, pr. Drd. Ionut Corduneanu - vicar patriarhal administrativ.

La lucrari au asistat dna jud. director Irina Cambrea co-agent guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dna jud. Alexandra Neagu co-agent guvernamental al Romaniei al CEDO, precum si alte persoane.

Presedinte
Av. drd. Razvan VasiliuServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat